ONURSAL BAŞKAN

Yüksel KAYA Başarılı Bir Yöneticiydi…

1937 yılında Eskişehir Sivrihisar’da doğan Yüksel Kaya İlköğretimini Sivrihisar’da tamamladıktan sonra İstanbul’a geldi. Önce Fatih’e ardından Küçükköy’e yerleşti. 1959 yılında işyeri açtı ve Eminönü Vergi Dairesi mükellefi olarak kendi nam ve hesabına çalışmaya başladı. Oto elektrikçiliği, mobilyacılık, bakkallık, nalburluk, nakliyecilik, minibüsçülük ve taksicilik yaptı.

Esnaf ve sanatkarların işyeri ihtiyaçlarını karşılamak adına, bugün üzerinde 4 Sanayi sitemizin faaliyetini sürdürdüğü yaklaşık 300 dönümlük arazinin mülkiyetini arsa ofisinden kooperatiflere devrini gerçekleştirerek, 1500 esnaf ve sanatkarın işyeri sahibi olmasını sağladı. Esnaf ve sanatkarlarımızı bodrumlardan, sağlıksız işyerlerinden kurtararak modern birer işyerlerine kavuşturdu.

Eğitim ve öğretime gönül veren bir kişiliği vardı. Esnaf odasına kayıtlı esnaf ve sanatkarların çıraklarının eğitim göreceği bir kurumun açılabilmesi için kendi oturduğu ve mülkiyeti kendisine ait evini Milli Eğitim’e 5 yıl boyunca bila bedel devrederek Küçükköy’de Mesleki Eğitim Merkezi’nin açılmasını sağladı. Daha sonra Belediye’nin eski Nikah Salonunu Çıraklık Eğitim Merkezi’ne tahsis ettirdi. Çıraklık Eğitim Merkezinin yanındaki TEK’in 6 dönümlük arazisini de bu kuruma tahsis ettirerek önümüzdeki yıl inşaatı yapılacak olan Modern Mesleki Eğitim Merkezimizin temellerini attı.

Zamanın İstanbul Defterdarı Akif Hamza ÇEBİ’yle diyalog kurarak Küçükköy’e Veri Dairesi’nin getirilmesini sağladı. Aynı zamanda Oda Merkezi’nde Bağ-Kur’un iki yıl boyunca hizmet vermesini sağlayarak ve sonrasında da Bağ-Kur kendi binasında hizmet vermesine vesile oldu.

Yüksel KAYA’nın sağlığında bitiremediği üç önemli projesi kaldı. Bu projelerin temellerini atarak hizmetlere başladı. Ancak sonucunu görmek kendisine nasip olmadı. Bunların başında kurmuş olduğu sanayide, oradaki esnaf ve sanatkarlarla birlikte sanayiye yakışır bir cami yapmaktı. Çok şükür bu isteği bugün yerine geldi. Başladığı cami istediği gibi bitirilerek ibadete açıldı.

İkinci isteği çırak çocukların okuyacağı, laboratuarları, atölyeleri, derslikleri olan güzel bir Mesleki Eğitim Merkezi yapılmasıydı. Bu isteğinin de gerçekleşmesi için Milli Eğitim Müdürümüzün çabalarını biliyoruz. Bu okulun bizim girişimlerimizle Milli Eğitim Müdürlüğü’nce en kısa sürede yapılacağını umuyoruz.

Üçüncü projesi ise, vakıf aracılığıyla esnaf ve sanatkara hizmet verecek Huzur Evi, onun değimiyle Esnaf Evi kurulmasıydı. Bu hizmet ile Türkiye’deki diğer esnaf odalarına da öncülük yapacağına ve ülkemizde eksik olan önemli bir hizmet boşluğunun doldurulacağına inanıyordu.

Evli ve 3 çocuğu olan Yüksel KAYA 2 Temmuz 2007 tarihinde hakkın rahmetine kavuştu.